2009. március 12., csütörtök

HA, TAVASZ AKKOR TAKARÍTÁS,

avagy hogyan kezeljük a hulladékot


A termelési, fogyasztási folyamatban keletkező hulladékok szelektív gyűjtése, újra hasznosítása igen fontos lenne mindnyájunknk számára. Elcsépelt a mondat, sajnos igaz, de még mindig nem vesszük komolyan!

100 kg lakossági hulladékban található kb.: 24 kg papír, 4 kg műanyag, 2 kg textil, 30 kg ételhulladék, 1 kg üveg, 4 kg fém, 2 kg veszélyes hulladék, 33 kg egyéb szemét (építési törmelék, bútor, stb.)
Mi kell a papírgyártáshoz? 4,6 m fa, 100 kg kén, 200 kg mészkő, 480 m3 víz, 825 kw energia, 7 t gőz, 1000 kg szürke cellulóz, 10 m3 szennylúg, 70 kg klór. Ebből 1150 kg fehér papír lesz.
Textil gyűjtés ma már megszűnt!
Üveg szelektív gyűjtése már megoldott, csak a magyarországi üveggyárak zárnak be sorban…
Műanyaghulladék: PVC:poli-vinil-klorid zsákok,szatyrok készülnek belőle, illetve az üdítős palackok, aminek érdemes a fenekére nézni! Ha a flakon alján kör alakú jelzést talál, amiben pont, vagy” –„ jel van akkor pvc-ből van. Ennek az összetevője vinil-klorid, ólomtartalmú, beépül a termékbe, fogyasztás során vérképzőszervekbe is. Születési rendellenességet okoz, rombolja az immunrendszert. Üzemi módon 1200-1300 C-on ég el. Házi módszerrel, alacsony hőfokon sósavgáz csapódik ki belőle. Mindkét esetben erősen szennyezi a környezet, mikor a „ műanyagszagot” érezzük az már a méreg, ami szervezetünkbe kerül!
P.E.T.polietilén-tereftalát ugyan olyan műanyag ez is csak strapabíróbb, de idővel ez is elöregszik, ugyanúgy nem bomlik el a környezetben. PE polietilén: ez nem mérgező, de égetni nem lehet, mert króm tartalmú katalizátort, nikkel tartalmú fényvédő anyagot és egyéb rákkeltő hatású anyagot tartalmaz. Tejszínes zacskók, műtrágyás zsákok, stb, készülnek ebből az anyagból. PS polisztirol: gyártási alapanyagai a benzol, etilbenzol, sztirol, mind veszélyes mérgek! Szervezetbe jutva vegyületeik gátolják a sejtosztódást, károsítja a vesét. Habosított formájában „hungarocellként” ismerjük. PP polopropilén: joghurtos, tejszínes poharakat készítenek belőle. Összetevőiben az előzőkben ismertettek mind megtalálhatók. Szelektíven gyűjtve újrahasznosítható!

Nincsenek megjegyzések: