
A kirándulás célja: a biogazdálkodásban résztvevő kistermelők jobb megismerése.
Két biogazdát látogattunk meg. Először Szabolcs-Szatmár megyében Nyíregyháza- Nyírtelek-Tiszanagyfalu- Virányos vonalában a Biofaktúra kft-t, amely a Hámori család tulajdonában álló vállalkozás. Itt a házigazda a bioalmalé előállításának technológiáját ismertette és bemutatta az alapanyag feldolgozó üzemét, benne a modern gépsorokat.

A tanúságos ismertető után egy pompás ebéd várt ránk. Jó hangulatban és jóízűen fogyasztottuk el az egészséges étkeket. A finomságok tömkelegéből a párolt répa és a krumplis fasírt osztatlan sikert aratott, de a paprikás krumpli, a lecsó, a pogácsa és a saját sütésű kenyér is remek eledelnek mutatkozott.
A vidám kis csapat ezt követően Hajdúhadház felé vette az irányt: Erdődi Imre, aki 2006-ban az Év biogazdája címet nyerte el, megmutatta azt a földterületet, ahol biogazdálkodást folytat.
Szemet gyönyörködtető látványban volt részünk. Káposztafejek, paszternák, paprika,sárgarépa, petrezselyem és más konyhakerti növények tárultak szemünk elé. A házigazda ismertette az ő gazdálkodási szokásait, a tervszerű munka kialakításának fortélyait.
Eltelve a jó levegőtől és a pompás étkektől hazafelé indultunk. Megállapítottuk, hogy az egészséges életmód kialakításának fontos része az egészséges étkezés és ennek alapanyagait a biogazdák biztosítják számunkra.
Írás: SMIGRÓCZKI GYÖNGYI – vásárló
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése