2008. december 8., hétfő

BIO CSÍRÁZTATNI VALÓ MAGOK

Kizárólag vegyszermentes magokat csiráztassunk! A csíranövények kedvező élettani hatásait annak köszönheti, hogy a nedvesség és hő hatására előbújó, magas rosttartalmú csírákban koncentráltan és könnyen emészthető formában találhatók meg a létfontosságú fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok, enzimek. Különösen a csíráztatás első fázisában - 3.4. nap – a legnagyobb a vitamintartalma!
A teljesség igénye nélkül ajánlok néhány csírafélét, azok jótékony hatásait ismertetve:

Bio vöröshagyma csíra: természetes antibiotikum, minden gombának, penészesedésnek ellenáll, kiűzi a kórokozókat a belekből, vírusölő, gombaölő, gyógyítja a náthát.
Bio retek csíra: hasonlóan a vöröshagymához, természetes antibiotikum, tisztítja a légzőszervet, nyálkahártyát, a bélflóra szereti a retek anyagait, rothadás gátló, antiszeptikus hatású, magas foszfortartalmú, vizelethajtó tulajdonsággal bír.
Bio mustár csíra:- epe- májbántalmakra, emésztési panaszok, isiázra, élénkíti a vérkeringést a retek csírához hasonlóan borogatásra is használható.
Bio repce csíra: omega 3-és 6 zsírsavakat tartalmaz, melyek nélkül nem lehetünk egészségesek, javítja a szem hajszálereinek vérellátását, az agy táplálékául szolgál,depresszió, izületi gyulladás megelőző.
Bio brokkoli csíra: vegyületeiben a legerősebb zöldségfélék közé tartozik, a legnagyobb mennyiségben tartalmazza a vitaminokat, enzimeket, ásványi anyagokat.
Bio búza csíra: gátolja a rákos sejtek életben maradását, tisztítja a májat, erősíti az a idegrendszert, potencianövelő, csökkenti a radioaktív sugárterhelést.
Bio lucerna (alf-alf) csíra: magas mangántartalma miatt csökkenti a vércukorszintet, segít izületi gyulladásnál, reumánál, gyomorfekélynél,csodálatos ösztrogén hatású, B12-t tartalmaz,így megelőzi a vérrög kialakulását.

A téli „zöldszegény” időszakban kiváltképp ajánlatos fogyasztani, de az ünnepek alatt szerzett gyomorrontást is ezekkel a legegyszerűbb növénykékkel lehet hamar kikúrálni.

Nincsenek megjegyzések: