2008. december 8., hétfő

FLOUR A FOGKRÉMBEN


Bár a fogszuvasodás oka több mint fél évszázada ismerten és bizonyítottan a cukor fogyasztásában keresendő, ezt a fájdalmas igazságot csak nem akarjuk tudomásul venni. Ennek következtében a cukor elhagyása helyett hol cariest okozó baktériumokat talál a tudomány a szánkban, hol az ivóvíz vagy a fogkrémek fluorozásával próbálja a bajt megelőzni. A fluor kedvező hatására vonatkozó első leírások a negyvenes évekből származnak. A kezdetekről így ír az amerikai dr. Harvey I. Petraborg:
"Amikor egy iparág eladási nehézségekkel küzd.... Pittsburghben a Mellon-Instituthoz fordulhat, hogy termékeinek új eladási területeket kutasson fel. 1950-ben az amerikai alumínium- és acélipar nagy mennyiségű eladatlan fluorvegyület-melléktermékkel rendelkezett, amelyeket további felhasználhatóság híján a folyókba vezettek. 1950 decemberében azonban az alumíniumipart magas birságra ítélték a Columbia folyóba vezetett natrium-fluorid által előidézett nagymértékű halpusztulás miatt. A naponta felgyülemlő fluorid-melléktermekeknek új felhasználási területet kellett találni. Egy részüket patkány- és rovarölésre használták fel, de ez a mennyiség kevés volt, és nem oldotta meg a problémát. Ez okból a már említett Melon-Instituttól egy bizonyos Gerald G. Cox kapott megbízást azzal a feladattal, hogy a fluor értékesítési problémáira megoldást találjon. Ez az úr visszaemlékezett arra, hogy a fluor a fogszuvasodást megakadályozza, és ennek megfelelő megoldást ajánlott a fluor melléktermékekre. Elképzelésének véghezviteléhez azonban meg kellett győznie a tudományos világot arról, hogy a fluor jó a fogaknak, és az egészséget nem károsítja. Amit addig szakmai körökben a fluor hatásairól tudtak - a fluor mint az egyik legmérgezőbb vegyület volt ismert - , azt el kellett felejteni, és a nagyközönséggel el kellett hitetni, hogy a fluor nem méreg, hanem egy szükséges hatóanyag......Coxnak kapcsolatai voltak a fogorvos társadalommal és a Nemzeti Kutató Tanáccsal. Ezek az emberek jelentős kutatási pénzeket kaptak az ipartól. Így történhetett meg az, hogy a fluort mint tápanyagot deklarálták. Holott a fluor volt és maradt az egyik legerősebb méreg.

"A vízoldékony fluoridok gyorsan szívódnak fel, minden szövetben szétoszlanak, és felhalmozódnak a vérben, az anyatejben, a szervekben és a csontokban, áthatolnak a placentán. Már rendkívül alacsony koncentrációkban is blokkolni képesek fontos enzimreakciókat. A fluoridok felvételek így allergiákhoz, az enzimblokkoláson keresztül szívizomsérülésekhez, csontelváltozásokhoz és gyerekeknél a vérkép károsodásához vezethet."
A fluorozás nyomán a megvizsgált gyermekek 10-20 %-ánál foltok tapasztalhatók a fogakon. Ez a dentalfluorosisnak nevezett jelenség a fogak foltokban történő, barnás-feketés elszíneződése, amely jele az enzimkárosodásnak, a fogak strukturális megváltozásának: a fogzománc gyengébb lesz, a fognyak szintén, fogínygyulladás lép fel, a fogak meglazulása, továbbá a körmök törékenyebbé válása figyelhető meg. A fluor bizonyítottan nem javítja, hanem rontja a fogszuvasodási statisztikákat. A fluor egyszeri elfogyasztott mennyisége nem mérvadó hatása tekintetében, hiszen a szervezetben felhalmozódik - függetlenül attól, hogy a fogkrémből, az ivóvízből vagy a fluorid tablettából kerül-e a szervezetbe."

Idézet: Ökonaptár 2006, 116-117. oldal. Kiadja: Kétezeregy könyvkiadó, bővebben és további érdekességek: http://www.ketezeregy.hu/

Nincsenek megjegyzések: