
Két telephelyen dolgozunk: az egyik Virágoskúton, a Keleti főcsatorna mellett fekvő, 29 aranykoronás löszhátos erdővel körülölelt kertészetünk, ami 5,5 hektár fólia, ebből0,6 hektár fűtött, 1hektár gyümölcsös fóliasátor, 3 hektár hagyományos, telepítésű magastörzsű, nagy térállású gyümölcsfa. Elsősorban régi fajtákkal foglalkozunk, pl. vérbelű körte, bárányfarkú, ill. régi almafajták: húsvéti rozmaring, pónyik, batul, nyári fontos, francia kormos, téli aranypármen, kálvil, stb.
Van még fekete és piros ribizlink, tüskés szeder, szamóca, málna, vérbélű dió, laposbarack.
A zöldségek közül legnagyobb büszkeségünk a Kapia paprika, melyet az elmúlt 3 évben még bio szerekkel sem kellett permeteznünk, köszönhetően annak, hogy sikerült egyfajta egyensúlyt elérnünk a haszonnövények telepítése során.
Ennek lényege, hogy olyan növényeket ültetünk közéjük, amiket a kártevő rovarok jobban kedvelnek, ezáltal inkább azokat választják és a hasznos segítők elszaporodhatnak. A lényeg, hogy sok hasznos rovar legyen, mert akkor kordában tudják tartani a kártevőket. De ha kevés a kártevő, nincs mitől elszaporodni a fürkészeknek és a katicáknak. Juttatjuk, a selejt zöldséget a tejelő tehenek
Törekszünk továbbá arra, hogy minden hasznosuljon, ennek jegyében fával tüzelünk, a fa hamuja megy a földekre, a savót a tejüzemből egyenesen a hízókhoz juttatjuk, a selejt zöldséget a tejelő tehenek és az apró jószágok kapják. A zöldség üzem mindenhulladéka (pl. paprikacsuma, a sült padlizsán héja, tisztítási hulladék) szintén az állatok elesége lesz.
Másik telephelyünk a Hortobágy folyó partján Vókonya pusztán van, itt több száz hektáron legeltetünk. Továbbá egy 200 hektáros rét el van árasztva a Tisza vizével, így az állatoknak mindig van zöld legelő és friss víz. Magyarországon egyedül mi fejjük a bivalyokat, a tejükből készül a legfinomabb vaj vagy joghurt. A bivalyok mellett szürke marhát, rackát, mangalicát, lovat, szamarat, baromfiféléket, pásztorkutyákat tartunk.
Itt is törekszünk a régi fajtákat visszaállítani és a hagyományok szerint gazdálkodni.
Évente több ezer látogató jön el bio ételfőző versenyünkre és pásztor találkozónkra.
A megtermelt áruinkat frissen eladjuk vagy feldolgozzuk saját hús-, zöldség-, illetve tejüzemünkben. A több mint 200 termékünk mindegyike a magyar hagyományok mentén, tartósítószer nélkül készül több ezer vevőnk legnagyobb megelégedésére, ezáltal biztosítva tisztességes munkát és megélhetést dolgozóinknak
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése