2009. január 19., hétfő

NAGYANYÁINK KENYERE – A HARMADIK ÉVEZREDBEN

A közelmúltban kikísérletezett receptem a következő:

Hozzávalók:
* 4 dl víz
* 2 tk (8 ml) só (Himalája só vagy tengeri só)
* 8 ek olaj (hidegen sajtolt napraforgó olaj)
* ½ kg teljes kiőrlésű bio tönkölybúza liszt (lehetőleg frissen őrölve)
* 8 g foszfátmentes sütőpor (BioVegan – fél tasak)
* 1 tk köménymag
* 1 kk zöldfűszer (pl. tárkony)

Elkészítése:
A hozzávalókat a megadott sorrendben jól összekeverjük. Frissen őrölt liszt esetén puha, lágy tésztát kapunk. Érdekes módon a SPAR-ban kapható bio teljes tönkölylisztből készítve kemény, sűrű, nehezen keverhető lesz a tészta állaga. Kenyérsütő gép edényébe rakjuk és egyórás sütőprogramra állítva (dagasztás, kelesztés nélkül) kisütjük. Őzgerinc formába rakva normál sütőben is megsüthető, én még nem próbáltam, mert nagyobb odafigyelést igényel a sütés

Írta: Berzi István, okl. villamosmérnök, programfejlesztő

Nincsenek megjegyzések: