
A méhekkel, első alkalommal volt tanáromnál és munkatársamnál találkoztam. Többszöri beszélgetésünk alkalmával meghívtak a méhészet egyik legszebb, illetve légnehezebb munkájába, a mézelszedésbe segíteni. A kezdőket ilyenkor a kisegítő háttér munkálatokban foglalkoztatják. A pergető kezelését bízták rám, ami hamar unalmassá vált mivel itt nem volt lehetőség a méhcsaládok munkájába betekinteni. Így kértem, hogy több munkafolyamatba is engedjenek bekapcsolódni.
A méhek zsongása, az akácerdő illata, az aranyló méz íze, a szakma rabjává tett. A munkámat pár méhcsaláddal jutalmazták. A kezdő években csak hobbi szinten folytattuk a munkahely mellett. Szakmai tudásunkat méhész iskola elvégzésével bővítettük. Az évek múlásával egyre több méhcsaládot szaporítottunk, mivel két lehetőségünk volt, méhészetünk fejlesztése, vagy munkahelyünk megszüntetése. A méhészet bővülésével és a szakmai tapasztalatok ismeretében nem csak a mennyiséget, de a minőséget is előtérbe helyeztük. Ezáltal tértünk át a bio technológiára. A bio termelés a kemikáliákat teljesen kiszorította a méhészetünkből, ezek helyett oxálsavat, illóolajokat, természetes növényi kivonatokat alkalmazunk. A méhek egészségmegóvása céljából.
A bio mézet olyan területeken termeljük, amelyek mezőgazdasági műveléstől érintetlenek. Ilyen területek például: akác, hárs, selyemfű, továbbá a hegyvidéki réti virágok. Illetve a mezőgazdasági kultúrákról termelt nem bio minősítésű virágmézek, ezek külföldre ipari és cukrászati célra kerülnek felhasználásra. Az egész éves méztermelésünk folyamatát a Biokontroll ellenőrzi és a minőségi tanúsítványt is az intézmény állítja ki. A méz minőségét központi, akkreditált laboron keresztül végzik. A méz tisztaságának megóvása érdekében mobil pergetőházat, saválló gépeket, kezelőládákat és, szűrő, ülepítő eszközöket használunk.
Az éves méztermelésünk több ezer km-es vándorlást igényel. Méhcsaládok felfejlődése lakásunk környezetében található: rét, legelő, különböző korai erdei fák, füzesek, mogyorófélék adják. Az akáctermelésünk Csongrád megyétől Nógrád megyéig terjed. A selyemfű mézet a Kiskunsági Nemzeti Parkban, a virágmézet hegyvidéken illetve a Hortobágyon termeljük.
Az első szempont a méhek egészsége, és jó kondícióban tartása, ezért mindig jó minőségű mézen teleltetjük őket. Év közben igyekszünk bőséges virágport adó legelőket keresni, és pergetések alkalmával több mézet hagyni a családoknál, hogy zavartalan legyen fejlődésük.
2006-ban méhészetünket országos szinten is elismerték, ekkor elnyerte a bemutató méhészet címet. Azóta fogadjuk az ország különböző részeiről az érdeklődő méhészeti csoportokat. A méhekkel kapcsolatos összes munkát családon belül látjuk el.
Gyermekeink egyre kevésbé tolerálják éjszakai szállításokat, a méz elszedésénél a méhszúrásokat, ami ellen a kánikulában is zárt ruházatot kell viselnünk, nem beszélve az időjárás viszontagságairól, ami egyre többször negatívan tarkítja éveinket. Mégis minden év új reményt hoz ebben a nem egészen tetőtől talpig mézes kánaánban.
A méhek zsongása, az akácerdő illata, az aranyló méz íze, a szakma rabjává tett. A munkámat pár méhcsaláddal jutalmazták. A kezdő években csak hobbi szinten folytattuk a munkahely mellett. Szakmai tudásunkat méhész iskola elvégzésével bővítettük. Az évek múlásával egyre több méhcsaládot szaporítottunk, mivel két lehetőségünk volt, méhészetünk fejlesztése, vagy munkahelyünk megszüntetése. A méhészet bővülésével és a szakmai tapasztalatok ismeretében nem csak a mennyiséget, de a minőséget is előtérbe helyeztük. Ezáltal tértünk át a bio technológiára. A bio termelés a kemikáliákat teljesen kiszorította a méhészetünkből, ezek helyett oxálsavat, illóolajokat, természetes növényi kivonatokat alkalmazunk. A méhek egészségmegóvása céljából.
A bio mézet olyan területeken termeljük, amelyek mezőgazdasági műveléstől érintetlenek. Ilyen területek például: akác, hárs, selyemfű, továbbá a hegyvidéki réti virágok. Illetve a mezőgazdasági kultúrákról termelt nem bio minősítésű virágmézek, ezek külföldre ipari és cukrászati célra kerülnek felhasználásra. Az egész éves méztermelésünk folyamatát a Biokontroll ellenőrzi és a minőségi tanúsítványt is az intézmény állítja ki. A méz minőségét központi, akkreditált laboron keresztül végzik. A méz tisztaságának megóvása érdekében mobil pergetőházat, saválló gépeket, kezelőládákat és, szűrő, ülepítő eszközöket használunk.
Az éves méztermelésünk több ezer km-es vándorlást igényel. Méhcsaládok felfejlődése lakásunk környezetében található: rét, legelő, különböző korai erdei fák, füzesek, mogyorófélék adják. Az akáctermelésünk Csongrád megyétől Nógrád megyéig terjed. A selyemfű mézet a Kiskunsági Nemzeti Parkban, a virágmézet hegyvidéken illetve a Hortobágyon termeljük.
Az első szempont a méhek egészsége, és jó kondícióban tartása, ezért mindig jó minőségű mézen teleltetjük őket. Év közben igyekszünk bőséges virágport adó legelőket keresni, és pergetések alkalmával több mézet hagyni a családoknál, hogy zavartalan legyen fejlődésük.
2006-ban méhészetünket országos szinten is elismerték, ekkor elnyerte a bemutató méhészet címet. Azóta fogadjuk az ország különböző részeiről az érdeklődő méhészeti csoportokat. A méhekkel kapcsolatos összes munkát családon belül látjuk el.
Gyermekeink egyre kevésbé tolerálják éjszakai szállításokat, a méz elszedésénél a méhszúrásokat, ami ellen a kánikulában is zárt ruházatot kell viselnünk, nem beszélve az időjárás viszontagságairól, ami egyre többször negatívan tarkítja éveinket. Mégis minden év új reményt hoz ebben a nem egészen tetőtől talpig mézes kánaánban.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése